poster
I Found Kittens, help!
00:00
--
/
--

Kitten gevonden en je weet niet wat je moet doen?

Geef de kittens geen ‘gewone’ melk of water! Kittens kunnen niet tegen koeienmelk en je loopt het risico dat het in hun longetjes terecht komt als je niet weet wat je doet. Zorg er voor dat ze veilig en warm blijven totdat ze bij Stichting Kitten Rescue Curacao zijn ondergebracht.

Hoe bepaal ik de leeftijd van een kitten?

Wanneer kittens worden geboren wegen ze gemiddeld tussen de 80 en 100 gram. Kittens van zwerfkatten kunnen minder wegen bij geboorte. Kittens worden geboren met hun oogjes nog dicht en ze zijn doof. De navelstreng blijft er na geboorte nog een paar dagen aan zitten en valt eraf rond de 3de tot 5de dag.

De oogjes gaan open tussen de 7 en 14 dagen, en vaak op de 10de dag na geboorte. Vanaf dit moment beginnen de kittens ook te horen. Zodra de oogjes open zijn zien de kittens nog niet erg goed. Het duurt tot 8 weken voordat ze echt scherp kunnen zien.

Vanaf de 3de week beginnen kittens wat actiever te worden. Ze proberen zich voort te bewegen en ze beginnen te spelen met hun nestgenootjes.

Vanaf de 3de tot 4de week beginnen de eerste tandjes zichtbaar te worden. Tot aan dit moment drinken de kittens alleen melk bij hun moeder. Vanaf 4 weken beginnen ze vast voedsel te eten en beginnen ze ook met water drinken.

Vanaf de 5de week kunnen de kittens al best goed rondlopen/rennen en eten ze over het algemeen al vast voedsel. Ze wassen zichzelf en ze beginnen zindelijk te worden als er een kattenbakje beschikbaar is.

bepaal leeftijd van kitten

Vanaf de 6de week krijgen hun oogjes pas de definitieve kleur. Alle kittens worden geboren met blauwe ogen maar vanaf de 6de week veranderd de kleur heel langzaam naar groene en gele tinten.

Kittens moeten gemiddeld tussen de 70 en 100 gram aankomen per week. Dit betekent dat een net geboren kitten start op 100 gram en na 6 weken ongeveer 600 gram moet wegen.

Vanaf 6 weken wordt het lastiger om de leeftijd te beoordelen van een kitten. Ze groeien nog steeds met ongeveer 100 gram per week. Het gewicht is dan nog een van de weinige leeftijd bepalende factoren die je kunt gebruiken om de leeftijd te schatten.

Vanaf ongeveer 4 maanden beginnen de kittens te wisselen en verruilen het baby gebit voor een volwassen gebit. Echter, zul je dit niet snel merken omdat de meeste baby tandjes worden ingeslikt tijdens het eten.

Na ongeveer 9 weken (voorkeur gaat uit naar 12 weken) kunnen de kittens afgespeend worden. De band tussen de moeder en het kitten is nog steeds erg sterk en als moeder de kans krijgt zal ze de kitten nog tot 6 maanden verzorgen.

Belangrijk

Een kitten wat te vroeg bij de moeder weg gaat of alleen moet opgroeien kan gedragsproblemen bij kittens geven.

Partners Kitten Rescue Curacao