Gedragsproblemen bij kittens

Waarom twee kittens adopteren?

De socialisatiefase stopt niet als het kittens is geadopteerd. De kittens zijn nog volop in ontwikkeling en hebben een gelijkwaardige nodig in hun nieuwe omgeving om zich goed door te ontwikkelen. Stel jezelf voor als klein kind en je wordt geadopteerd door een lieve chimpansee familie. Alhoewel je alle liefde ontvangt is het onmogelijk om met ze te communiceren. Denk eens aan hoe eenzaam je zult zijn als je met helemaal niemand kunt praten! Als mensen geven we alle liefde aan het kitten en overspoelen we het kitten met leuk speelgoed maar zal het kitten nooit met je kunnen communiceren zoals het dit met een andere kitten of kat kan.

Kittens die helemaal alleen zijn kunnen probleemgedrag gaan vertonen. Ze bijten, ze spelen veel te wild, ze krabben en ze plassen buiten de kattenbak. Dit is de reden waarom je bij Stichting Kitten Rescue Curacao niet één kitten kunt adopteren tenzij je al een andere sociale kitten of kat hebt.

Bijkomend voordeel voor jou is dat je twee keer zoveel hebt om van te houden en om mee te spelen! Je kunt je abonnement op Netflix wel opzeggen 😉

Gedragsproblemen bij Kittens

In de ideale situatie hebben kittens een moeder en blijven ze tot minimaal 12 weken (voorkeur 16 weken) bij de moeder. In deze periode leren ze om ‘kat’ te zijn van hun moeder en van hun broertjes en zusjes.

Bij Stichting Kitten Rescue Curacao worden we maar al te vaak geconfronteerd met kittens die veel te vroeg geen moeder meer hebben. De moeder is doodgereden of is gescheiden van de kittens door mensen omdat de kittens niet gewenst zijn.

Natuurlijk doen wij onze stinkende best voor deze kittens maar we kunnen nooit de echte moeder vervangen. Wij geven de kittens een poedermelk waardoor de kittens alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgen. Wat we niet kunnen vervangen zijn de antilichamen die ze normaal van de moeder krijgen en ze beschermen tegen ziektes. Hierdoor zijn fleskittens veel bevattelijker voor infecties tot aan het moment dat hun eigen immuunsysteem op gang komt. Maar een echte moeder doet nog veel meer voor de kittens. Ze wast ze, ze leert ze om vast voedsel te eten, ze leert hoe ze zich moeten wassen en ze leert ze manieren! Manieren hoe je omgaat met andere kittens, katten en met mensen. Ze leert ze om niet in vingers te bijten, niet omhoog te klimmen in je broek en om sociaal te zijn tegen andere katten.

Kittens die dus op jonge leeftijd geen moeder meer hebben lopen het risico om anti-sociaal te worden richting andere katten en richting mensen. Het is cruciaal dat ze interactie hebben met andere kittens en katten vanaf als ze 3 tot 4 weken oud zijn. Alleen dan leren ze sociale vaardigheden en hoe ze moeten functioneren in een gezin.

Bij Stichting Kitten Rescue Curacao doen we er alles aan om deze jonge moederloze kittens te laten opgroeien als stabiele en sociale gezellige katten. Indien er een surrogaat moeder beschikbaar is proberen we het kitten zonder moeder ‘aan te leggen’ bij deze ‘stief’ moeder. Alle kittens groeien op bij Stichting Kitten Rescue Curacao in een huiselijke omgeving met andere leeftijdgenootjes en volwassen katten. Onder de volwassen katten zijn een aantal katten die zich graag inzetten als ‘stief’ moeder waardoor ze de nodige manieren leren.  Zo leren ze zelfs omgaan met honden. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat indien je een kitten adopteert bij Stichting Kitten Rescue Curacao je een zeer mensgericht, stabiele en sociale kat adopteert.

Partners Kitten Rescue Curacao