kitten gevonden op curacao

Wil je weten hoe oud de kittens zijn die je hebt gevonden?

Vaak nemen mensen contact met ons op met de melding dat ze een net geboren kitten hebben gevonden. Na onderzoek blijkt het ‘kitten’ al maanden oud te zijn. Het is ook best lastig om de leeftijd van een kitten goed in te schatten als je hier nog nooit mee te maken hebt gehad. Maar, er zijn gelukkig een aantal kenmerken waarmee je toch redelijk goed kunt bepalen wat de leeftijd van een kitten is.

Help, ik heb een kitten gevonden. Wat moet ik doen?!

Regel 1
Haal niet klakkeloos een kitten weg van de vindplaats zonder dat je nader onderzoek hebt gedaan! Het kan gewoon gebeuren dat je toevallig een nest kittens tegenkomt. Dit is niet altijd direct reden voor alarm.

Kijk eerst of je de moederpoes ziet en eventueel nog meer kittens. Het kan zijn dat de moeder poes haar nest tijdelijk heeft verlaten om op zoek te gaan naar eten of omdat ze net midden in de verhuizing zit van haar kittens naar een nieuwe locatie. Het kan dus even duren voordat de moeder poes zich laat zien. Laat de kittens met rust en wacht rustig af. Het kan ook zijn dat de moederpoes mensenschuw is en net zolang wacht totdat jij niet meer in de buurt bent. Neem hier de tijd voor.

Uitzonderingen!
Slecht weer, als de kittens buiten in de hitte/kou/regen liggen dan is dit niet ok. Kittens kunnen zelf nog niet hun lichaamstemperatuur reguleren en kunnen daardoor snel overhit of onderkoeld raken.

Direct gevaar. Als de kittens gepakt kunnen worden door honden of andere dieren zoals roofvogels of zelfs hongerige mieren haal ze dan direct weg! Haal ze ook weg als ze op of naast een drukke weg of wandelpad liggen. We willen niet dat ze overreden worden of dat iemand op ze gaat staan.

Haal de kittens ook direct weg indien er gewonde kittens tussen zitten. Dit duid ook op gevaar wat in de buurt is (geweest).

Regel 2
Kijk naar het algemene beeld van de kittens. Zijn ze rustig en slapen ze? Dan zijn ze tevreden en hebben ze geen honger. Hongerige kittens schreeuwen echt om hun moeder en zullen alles proberen om hun moeder te vinden. Zijn ze koud? Een kitten moet fijn en warm aanvoelen als je ze aanraakt. Zijn ze nat, koud of heet en reageren ze niet of slecht op aanraking dan is er spoed bij!

Indien de moeder poes niet terugkomt of er is direct gevaar, pak de kittens op en doe ze veilig in een doos of kennel met wat handdoeken. Zijn de kittens koud? Pak dan een lege plastic frisdrank fles en vul deze met warm water. Doe om de fles een handdoek en leg deze ‘kruik’ bij de kittens. Let op: dat de kruik niet te heet is zodat de kittens zich kunnen verbranden. Neem contact met ons op en wij helpen!

poster
I Found Kittens, help!
00:00
--
/
--

Belangrijk!

Geef de kittens geen ‘gewone’ melk of water! Kittens kunnen niet tegen koeienmelk en je loopt het risico dat het in hun longetjes terecht komt als je niet weet wat je doet. Zorg er voor dat ze veilig en warm blijven totdat ze bij Stichting Kitten Rescue Curacao zijn ondergebracht.

Partners Kitten Rescue Curacao