Wat is het LEX hulpfonds voor (zwerf)katten en hoe is dit tot stand gekomen?

Lex was een zwerfkitten dat bij KRCF is binnengebracht in zeer slechte conditie. Uitgedroogd, uitgehongerd en vies. Hij kon niet lopen of staan en had neurologische klachten. Na een aantal weken intensieve zorg en medicatie bleek dat de neurologische klachten niet het gevolg waren van zijn slechte conditie maar waarschijnlijk aangeboren zijn geweest. Dit soort aangeboren afwijkingen in kittens zijn een direct gevolg van ziekte van de moederpoes tijdens de dracht. Door deze afwijking in zijn hersentjes heeft LEX nooit op zijn beentjes kunnen staan waardoor een kat-waardig leven niet mogelijk was.

Ter nagedachtenis aan Lex († 19-05-2020) en om zijn leven en dood niet voor niks te laten zijn geweest heeft Stichting Kitten Rescue Curacao het LEX hulpfonds voor (zwerf)katten in het leven geroepen. Het fonds is tweeledig. Ten eerste een fonds toegewijd aan het verbeteren van de leefomstandigheden van zwerfkatten. Want zwerfkatten hebben het op Curacao enorm zwaar. De hitte, het gebrek aan beschikbaar water, snelle verspreiding van ziekten (kattenziekte, maar ook leukemie en kattenaids) en het gevaar van loslopende honden maken hun bestaan vaak tot een doffe ellende.

Met het LEX hulpfonds komen wij in actie voor de zwerfkatten! Wij geloven in T-N-R-C (trap-neuter-return-care) als wapen in de strijd tegen de enorme overpopulatie. Poezen kunnen in het warme klimaat van Curacao wel 4 nestjes per jaar krijgen. De helft van de geboren kittens zal het niet overleven maar de helft die het wel overleefd plant zich binnen een jaar ook weer voort met alle gevolgen van dien. Om dit te stoppen moeten de katten worden gesteriliseerd en gecastreerd. Om de populatie gezond te houden moet er naast steriliseren verder gekeken worden. Vaccineren van gezonde katten, ontworming, parasieten behandeling en het testen op leukemie en kattenaids moet een vast onderdeel zijn van een sterilisatie aanpak. Want verdienen deze zwerfdieren niet de zelfde zorg als onze huiskatten? KRCF vindt van wel en daarom zullen alle ingevangen katten standaard getest en gevaccineerd worden na sterilisatie. De katers zullen direct worden teruggeplaatst, poezen mogen een week in de opvang van Stichting Kitten Rescue Curacao herstellen alvorens ze weer worden terug gezet.

De tweede peiler van het LEX hulpfonds is hulp aan diegenen die het financieel zwaar hebben. Door de economische malaise en daar bovenop nog de Corona crisis hebben veel mensen het erg moeilijk op Curacao. Vaak willen ze wel voor hun kat(ten) zorgen maar lukt het gewoon niet. Deze mensen kunnen bij KRCF een aanvraag doen voor hulp met steriliseren van katten en bij acute noodzaak voor een dierenartsconsult van de kat.

Wil jij dit mooie initiatief ook steunen?

Stichting Kitten Rescue Curaçao heeft een bodempje gestort in het hulpfonds zodat we direct konden starten maar natuurlijk moet het LEX hulpfonds voor zwerf(katten) goed gevuld gaan worden (en blijven) zodat we veel katten (en mensen) kunnen helpen! Wil je dit mooie fonds ook steunen? Stort je bijdrage, groot of klein, naar onze Stichting o.v.v. het LEX hulpfonds via bankoverboeking of gebruik het formulier hieronder om te doneren. Alle geoormerkte (donaties o.v.v. LEX hulpfonds) donaties zullen wij vanzelfsprekend alloceren voor het LEX hulpfonds voor (zwerf)katten. Dank je wel namens alle dieren.

Word je liever een vaste maand donateur? Klik hier.

Aanvraag voor het LEX hulpfonds

Indien je hulp nodig hebt bij het betalen van dierenartskosten vul dan onderstaand aanvraagformulier in. Het LEX hulpfonds is uitsluitend bedoelt voor eigenaren van katten die zelf geen of weinig financiële draagkracht hebben om een dierenarts te betalen. Het LEX hulpfonds biedt ook ondersteuning aan mensen die opkomen voor de gezondheid en rechten van een zwerfkat of voor zwerfkatten in schrijnende situaties.

  Jouw gegevens

  Informatie over de katten

  Financien

  Let op: Je dient zelf te zorgen voor het transport van het dier naar de dierenarts in Dominguito!

  Zodra wij je aanvraag hebben ontvangen zullen wij beoordelen of je in aanmerking komt voor een bijdrage in de dierenartskosten. Je ontvangt binnen 48-uur bericht van ons.

  Bekijk here al het filmmateriaal van Lex op ons YouTube kanaal.

  Partners Kitten Rescue Curacao